12 martie 2010

Opinie şi soluţie


Emma era o fată obişnuită. Nu avea nimic deosebit faţă de celelalte, nu ieşea din anonimat prin absolut nimic. Avea doi părinţi minunaţi, care-i purtau de grijă. Avea şi câţiva prieteni, nu foarte mulţi, abia îi număra pe degete. Nu îi plăcea să se învârtă în cercuri largi, ci se mulţumea cu cei câţiva prieteni ai ei în care ştia că poate avea încredere şi cu care putea să vorbească despre orice, oricând. La şcoală, învăţa destul de bine, avea note bunicele. Şi totuşi, ceva îi lipsea. Şi se plângea mereu că nimic nu-i iese bine. Nu ştia ce să mai facă să iasă soarele şi pe strada ei, să simtă că trăieşte, că avansează. Era obosită să lupte fără să obţină niciun rezultat. Avea impresia că de fiecare dată când reuşea să rezolve o problemă, apărea alta.

Într-o zi, n-a mai putut rezista şi s-a hotărât să se ducă să vorbească cu tatăl ei. Mereu a avut o simpatie mai mare pentru acesta, decât pentru mama ei. Şi de fiecare dată când avea vreo problemă, i-o spunea lui, iar el o ajuta cum putea: cu sfaturi sau fapte concrete.

Tatăl ei, fiind bucătar-şef la un restaurant renumit din orăşelul în care trăiau, a luat-o într-o zi la el la serviciu. A condus-o în bucătărie, şi i-a spus să se aşeze comod pe un scaun şi să-l urmărească cu atenţie. Apoi a luat trei crăticioare în care a pus apă şi le-a pus la fiert. Când a început să fiarbă apa, omul a pus în prima crăticioară o legătură de morcovi, în a doua -câteva ouă, iar în a treia -cafea. Le-a lăsat să fiarbă câteva minute, timp în care o privea pe fiica lui surâzând, fără să spună o vorbă.

Fata aştepta cu nerăbdare, întrebându-se ce vroia să facă tatăl său. După un sfert de oră, acesta a oprit focul şi a scos morcovii într-un castron, ouăle le-a pus pe o farfurioară, iar cafeaua a turnat-o într-o ceaşcă. Privindu-şi fiica, la un moment dat o întreabă:
- Draga mea, ce vezi tu aici?
- Ouă, morcovi şi cafea, răspunse aceasta.

I-a spus să atingă morcovii. Emma a făcut ce i s-a spus. A observat că morcovii erau moi. Apoi, tatăl i-a dat un ou să-l decojească. Fata a observat că e foarte tare. La final, i-a spus să bea din cafeaua proaspăt preparată. Emma a zâmbit şi a început să soarbă din lichidul parfumat. Surprinsă, şi intrigată în acelaşi timp, şi-a întrebat tatăl:
- Ce semnificaţie au toate astea, tată?
- Draga mea, toate aceste trei elemente au avut de înfruntat acelaşi lucru: apa fiartă. Doar că au reacţionat complet diferit. Morcovii s-au înmuiat şi au devenit uşor de sfărâmat. Ouăle au devenit foarte dure. Spre deosebire de ele, cafeaua a schimbat apa. Care dintre aceste elemente crezi că te defineşte cel mai bine? Când problemele îţi bat la uşă, tu cum reacţionezi?
- .......?!
- Eşti un morcov, care pare tare, dar când suferinţa şi durerea te ating, te înmoi şi-ţi pierzi tăria? Eşti asemenea unui ou, începi cu o inimă maleabilă, cu un spirit fluid, dar care după un deces în familie sau o despărţire devine dur şi inflexibil? La suprafaţă eşti aceeaşi, dar în interior te schimbi complet şi simţi că sufletul tău e amar? Sau eşti un grăunte de cafea?

Cafeaua schimbă apa fiartă, elementul care-i cauzează durerea. Când apa ajunge la punctul maxim de fierbere, cafeaua îi oferă cea mai bună aromă şi o savoare de neegalat.

Îţi doresc să ajungi exact ca grăuntele de cafea! Pentru ca atunci când lucrurile nu sunt atât de roz, să poţi reacţiona pozitiv fără să te laşi învinsă de circumstanţe şi să faci în aşa fel încât totul în jur să se amelioreze! Îţi doresc ca întotdeauna să poţi iradia cu forţă optimismul şi bucuria ta de a trăi.. dulcea aromă de cafea! Şi ca niciodată să nu-ţi pierzi acest parfum pe care numai tu ştii să-l transmiţi celorlalţi!

3 comentarii:

  1. O adevarata lectie de viata! Trebuie sa iau aminte!

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevaru e ca fiecare reactioneaza diferit la probleme...macar de-am fi cativa ca grauntele de cafea....

    RăspundețiȘtergere
  3. m-ai lasat fara cuvinte

    foarte frumos.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere