03 iulie 2011

Bărbaţi

Nu este vorba aici de porcii cu burţile atârnate şi nici de alte animale infecte. Nu ne interesează nici prostănacul în costum şi cravată, care nu cunoaşte decât o temă de discuţie, mai exact despre el însuşi, şi care ţine morţiş să ajungă la desuurile oricărei femei care-i iese în cale, cu degetele lui ca nişte cârnaţi. Nu ne interesează nici genul cu haină de piele şi respiraţia urât mirositoare, care târăşte prin parcuri chelneriţe agăţate la întâmplare. După cum îl vom trata cu dispreţ şi pe cochetul cu lanţ de aur şi ochi albaştri-văzduh, în spatele cărora se cască vidul. Nu avem o problemă nici cu universitarul cu barbă rară şi ochelari din os, care nu ar găsi un clitoris nici cu GPS-ul. Nu. Aici este vorba despre bărbatul cu mâini sensibile şi riduri de expresie, care le acordă femeilor atenţia tuturor celor 7 simţuri ale sale, care, cu umerii laţi, arată bine atât în costumul cu vestă, cât şi în blugi, care foloseşte un aftershave ameţitor, şi care, pe deasupra, mai ştie să şi gătească. Scurt şi îngrozitor: vorbim aici despre bărbatul visurilor.

Se prezintă în toate formele şi variantele posibile, la şaizeci de ani, împuţinat de vârstă, ori înalt şi năvalnic, sărac lipit pământului, ori moştenitor de milioane, antreprenor în construcţii cu surprinzătoare fantezii ori artist cu uimitor simţ practic. Şi se pare că există şi câţiva jurnalişti care corespund imaginii ideale schiţate aici. Omul visurilor merită toate cele 10 puncte pe care le acordă spiritul lumii in eroticis. Se poartă cavalereşte şi cu nobleţe. Este înţelept, puternic, tandru. Madame, ar putea să fie într-o bună zi tatăl copilului dumneavoastră. Partea proastă: este laş.

Orice femeie care merită să se cheme aşa ştie instinctiv cum să-şi pescuiască un bărbat al visurilor. Mai întâi joacă rolul de femme fatale în ciorapi-plasă, ca să-l ademenească în pat. Păstrează stilul Carmen şi Cleopatra, să nu dea de bănuit că ar avea un gând serios. Îi şopeşte cuvinte dulci şi îl convinge să meargă în weekend-uri senzuale prelungite la Marea Mediterană. Şi apoi, când este cu totul pierdut, când zace în năvod şi se zbate, când nici nu mai ştie de capul lui de îndrăgostit, atunci ea închide cursa cu o mişcare hotărâtă. Ea, numai ea, va fi femeia vieţii lui! Într-adevăr, un plan extraordinar! Şi conceput cu atâta simţ al detaliului! Dar totuşi eşuează, desigur, pentru că bărbatul visurilor o va părăsi. Şi, judecând la rece, nici nu ne putem supăra prea tare pe ticălos.

Bărbaţii se comportă exact ca în principiul incertitudinii al lui Heisenberg, care afirmă că putem cunoaşte doar locul unde se află sau sensul de rotaţie al unei particule atomice, dar niciodată ambele date simultan. Asta înseamnă că bărbaţii – dar în special cei ai visurilor – nu sunt capabili să combine în mintea lor conceptul de femme fatale cu acela de parteneră de viaţă. Nu ştiu că unu plus unu fac doi, după cum se spune aşa de potrivit în limbajul comun. O jumătate sau alta din ecuaţia vieţii le alunecă şi cade zgomotos la pământ. Curajos exprimat, ei îşi doresc fie ciorapi-plasă, fie bigudiuri. Ambele deodată îi stresează. Dincolo de asta se ascunde panica.

Prin urmare... cum procedează o femeie care a întâlnit bărbatul visurilor? Renunţă la numărul de femme fatale pentru a se încadra imediat în categoria locuinţă familială cu grădină şi terasă în faţă? Din păcate, nu... nu funcţionează aşa de simplu. O femeie care de la bun început ademeneşte cu bigudiurile, zgârcindu-se la nuri, nici măcar nu-şi face apariţia pe radarul erotic. E ca şi cum n-ar exista. Şi dacă, totuşi, se înscrie cumva, absolut întâmplător, în raza vizuală, declanşează imediat instinctul de fugă al bărbatului. De altfel, nimic nou.

Oare totul să însemne, limpede, că dilema străveche a omenirii nu poate fi ocolită elegant? Oare femeile trebuie să se împace cu gândul că domnii zămislirii sunt mereu prea slabi pentru zeiţe senzual-răscolitoare şi prea nătângi pentru banale muritoare? Ei bine, nu... există totuşi o soluţie. Doamnele să renunţe la visul lor despre bărbatul visurilor şi să se combine cu specimenele despre care vorbeam la început. Şi vor vedea ce se întâmplă.

De acord, totul este o generalizare nedreaptă. Nu toţi purtătorii cromozomilor Y corespund schemei desenate aici. De netăgăduit, există şi bărbaţi care nu sunt nici scârboşi, nici laşi. Şi li se spune călugări trapişti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu