18 septembrie 2009

Mai şi citeşti?


Am găsit o nouă leapşă. Cică se numeşte Leapşa Cărţilor.. şi cum a început şcoala, iar profa de română a început să stea cu gura pe noi să citim şi să învăţăm că bate bacu la uşă [la urma urmei, o zice pentru binele nostru..], m-am gândit să fac şi eu ceva oarecum "folositor" în privinţa asta şi să postez răspunsurile mele la Leapşa Cărţilor.

1. Ce carte ai recomanda şi de ce... unui dezamăgit din dragoste?
"Adam şi Eva" de Liviu Rebreanu pentru simplul fapt că şi personajele cărţii au trebuit să treacă prin şapte vieţi ca să fie fericiţi. Aşa şi cu dragostea, dacă se găsesc suflete pereche, n-o să fie niciodată dezamăgiţi unu de altu deoarece se caută mereu şi mereu..

2. Ce carte ai recomanda şi de ce... iubitului/iubitei?
"Amurg" de Stephenie Meyer.. şi atât! Fără alte comentarii! Nu vreau să intru în detalii!

3. Ce carte ai recomanda şi de ce... celui mai bun prieten?
"Sunt aiurită şi se ia" de Caprice Crane. Este o poveste delicioasă şi are un umor nebun despre Heather, o tipă care pierde tot ce avea [un job de invidiat, iubit] într-o secundă din cauză că are probleme de exprimare [adică are gura mare mai pe româneşte] şi care porneşte în aventura vieţii ei când pleacă cu Brody, noul ei vecin, în California, în încercarea acestuia de a porni o "afacere" cu Starbucks [inventase ScorţiLapte - lapte cu scorţişoară - şi credea că o să facă o avere din asta] Finalul? O las pe ea să-l afle!

4. Ce carte ai recomanda şi de ce... unui copil de 10 ani?
"Harry Potter" de J.K.Rowling sau "Cronicile din Narnia" de C.S.Lewis. Sunt poveşti fantastice, lumi nemaivăzute, pline de magie şi creaturi ciudate.. iar fantezia atinge cote maxime la vârsta asta. Eu, una, eram înnebunită după Harry Potter la 10 ani. Ţin minte că aveam pojar, iar dacă stăteam în casă.. de plictiseală, m-am apucat să citesc Harry Potter.. şi m-a fascinat pur şi simplu.. şi îmi pare rău că acum mi se pare o prostie seria asta!

5. Ce carte ai recomanda şi de ce... unui mare aventurier călător?
Adică mie însămi? "Toate pânzele sus!" de Radu Tudoran, fără doar şi poate. E genială, exact cartea pe care o căutam.. exact genu meu.. aventuri, pericole, situaţii-limită când ai impresia că eroii nu mai găsesc nicio cale de scăpare.. şi bineînţeles, mult umor! O recomand cu drag tuturor! Este o carte care merită citită, la orice vârstă, indiferent dacă eşti "mare aventurier călător" sau un om normal care-şi urmează rutina zilnică fără să crâcnească.

6.
Ce carte ai recomanda şi de ce... unui duşman cunoscut?
"Obiecte ascuţite" de Gillian Flynn. Nu e neapărat un mod de răzbunare sau mai ştiu eu ce. Cartea este din genu thriller şi suspans.. o poveste despre o reporteră care se duce să investigheze o crimă din oraşul ei natal, la îndemnul şefului redacţiei ziarului pentru care lucrează. Reportera, pe numele ei -Camille- are nişte amintiri destul de neplăcute legate de familia ei şi orăşelul în care a crescut. Mama ei o teroriza, până când într-un final, tânăra a ajuns să se automutileze [de unde şi titlul romanului] Are un final neaşteptat.. chiar te lasă mască! Deci, citeşte-o!

7.
Ce carte ai recomanda şi de ce... unei persoane care nu iubeşte lectura?
"Romeo şi Julieta" de William Shakespeare. E de neconceput să nu-ţi placă această tragedie! Şi mi se pare normal ca fiecare om să citească cel puţin o dată cartea, şi nu să se rezume doar la ecranizarea acesteia sau la piesa de teatru.

8. Ce carte ai recomanda şi de ce... unuia "cu nasul pe sus”?
"La măsura 12 nu eşti grasă" de Meg Cabot. O carte savuroasă, din genul comic-poliţist. Eroina, fostă cântăreaţă de muzică pop şi actuală angajată a unui colegiu din New York, are parte de aventura vieţii ei când începe să investigheze crimele apărute în colegiu, dar mai ales când se încăpăţânează să găsească vinovatul, când poliţia spune că totul a fost "un simplu accident". Sigur o să se mai destindă după ce citeşte cartea şi o să-i mai scoată fumurile din cap!

9. Ce carte ai recomanda şi de ce... celui care apare primul în lista ta de bloguri?
"Moarte pe Nil" de Agatha Christie. Un thriller, din seria Hercule Poirot.. sigur va fi captivat/ă şi îl va citi pe nerăsuflate.

10. Ce carte ai recomanda şi de ce... unuia care crede că le-a văzut pe toate în viaţă?
"La răscruce de vânturi" de Emily Bronte. De văzut, le-o fi văzut pe toate în viaţă, dar sigur nu a trăit clipele de coşmar ale celor de la Wuthering Heights. O carte incredibilă, remarcabilă, uimitoare.. nu am citit nimic asemănător! Este pur şi simplu magnifică! Unică! N-am cuvinte s-o descriu! Cine a citit-o, ştie despre ce vorbesc. Cine nu, ar trebui s-o facă!

2 comentarii:

  1. Interesant.....uitându-mă după cărţile citite,văd că avem cam aceleaşi preferinţe.:D

    RăspundețiȘtergere