27 iulie 2009

Cercul de prieteni buni vs. prietenul cel mai bun

Zilele trecute am ieşit cu cea mai bună prietenă a mea să ne plimbăm pe la mine prin cartier, să mai vorbim despre una-alta, să mai râdem, să mai glumim, să mai profităm de timpul care ne-a mai rămas de petrecut împreună. Şi cum mergeam noi, am dat cu ochii de un părculeţ în care voia bună şi veselia erau la ele acasă şi binedispuneau pe oricine. Mai mult din cauza copiilor, care râdeau şi se jucau întruna, alergau de colo-colo, se îmbrânceau, preparau cafea "la nisip" (sau mai bine zis DIN nisip) şi făceau trenuleţu (ce-mi venea să le zic.. mai bine faceţi un tramvai!) când se dădeau pe tobogan (aşa e corect gramatical, nu? sau topogan?)... în fine.. trecem peste. Puţin mai încolo, la o masă, era o gaşcă de vreo 10-12 băieţi care jucau rummy (adică remy, bre!) pe bani şi se amuzau copios. Iar eu cu Dada (prietena mea, evident, cine putea să fie?) stăteam pe o băncuţă, mâncam seminţe şi.. îi sorbeam din priviri.

Nici acum nu-mi dau seama ce a fost în capu meu, dar o întrebare şi-a făcut loc în creieraşul meu, şi chiar n-am putut să o evit sau măcar să mă gândesc la altceva.. oare e ok să ai câţiva prieteni buni cu care să-ţi împarţi sentimentele sau e de ajuns doar unul singur, care să fie cel mai bun prieten şi în care să-ţi pui toată încrederea? N-aş şti ce să răspund, dar câteodată poate interveni monotonia, petrecându-ţi timpul doar cu o singură persoană. Sau nu! Depinde de fiecare. Poate de asta găştile sunt altfel. Dacă tu eşti supărat sau ai o zi mai proastă, şi prietenul tău nu e în stare să te binedispună, ce faci? În mod normal, într-o gaşcă, se găseşte mereu unu care să fie cu zâmbetu pe buze şi care să te facă să uiţi de probleme, nu?
Şi totuşi, dacă te simţi mai bine doar cu o singură persoană, ar trebui să te gândeşti că mai ai nevoie şi de o schimbare câteodată. Cu siguranţă ţi s-a întâmplat să vrei să ieşi într-o sâmbătă seara în club, iar prietenul tău cel mai bun n-avea chef sau pretindea diverse scuze. Atunci ai nevoie de "The Party Partner". Şi aşa realizezi că e mult mai sănătos, ca să zic aşa, să ai un cerc de prieteni cu personalităţi diferite. Înainte de toate, un petrecăreţ este mai mult decât esenţial. Ai nevoie de cel puţin un prieten care să te încurajeze să acţionezi spontan, fără să te gândeşti la consecinţe, cum ar fi să mergi la o petrecere la ore mici sau să cumperi ceva foarte scump de care nu ai neapărată nevoie, dar care ţi-a făcut cu ochiul din vitrina magazinului. Tipul ăsta de prieten va readuce interesul în viaţa ta. Te va ajuta să te simţi mult mai bine, vei fi plin de energie şi vei scăpa de stres.

Ştii zilele alea când eşti îngropat până la gât în proiecte, referate, diverse teme de la şcoală sau articole pe care şefu vrea să le scrii într-o noapte? Sigur că da. Şi ce faci în cazul în care nu-ţi mai vezi capul de probleme şi mai trebuie să-i mai şi intri în graţii şefului, scriind 10 articole într-o noapte? Atunci ai nevoie de un "Workmate". El te ajută mereu cu proiectele sau chiar să avansezi în grad. Vine mereu cu sfaturi bune şi discută cu tine câte-n lună şi-n stele. Dacă ai un prieten ca ăsta, te poţi considera norocos. Acesta este tipul de prieten care te încurajează şi te motivează să dai tot ce ai mai bun din tine. E o idee bună să găseşti pe cineva de aceeaşi vârstă cu tine sau chiar cu câţiva ani mai mare. Dar nu alege pe cineva care e tot timpul în competiţie cu ceilalţi. Ai nevoie de cineva încrezător în forţele proprii şi generos.

În al treilea rând, ai nevoie de un "Hobby Sharer". Dacă tu eşti rapper şi îţi place să faci breakdance în timpul liber, e logic că n-o să te împrieteneşti cu un rocker sau cu un manelist. Acesta este tipul de prieten de care ai nevoie când vrei să te descarci, dar cu care nu ai nimic în comun, în afară de ce vă place amândurora să faceţi: poate vrei să înveţi mişcări noi, poate vrei să te perfecţionezi în baschet sau pur şi simplu îţi place să desenezi şi vrei să te angajezi la un salon de tatuaje, dar nu eşti sigur de prestaţia ta.

La polul opus, însă, se află "The Tell-Anything Friend". Mai este cunoscut şi sub numele de "prietenul de la ora trei dimineaţa" pentru că indiferent de ce probleme ai sau cât e ceasul, ştii că poţi să apelezi la el oricând şi să-i povesteşti tot ce ţi se întâmplă. Este, cu siguranţă, singurul prieten în faţa căruia te poţi destăinui şi căruia i te poţi arăta aşa cum eşti tu de fapt. Iar ca să ajungi la rangul de "the tell-anything friend" trebuie să fii sincer, loial şi să nu-i pui încrederea la încercare, chiar dacă nu eşti de acord cu anumite lucruri. La urma urmei, aşa ar trebui un prieten adevărat să fie.

Acum las totul la aprecierea ta, dacă te rezumi la prietenia cu o singură persoană sau îţi faci o gaşcă. Părerea mea este că, unde-s mai mulţi, distracţia e mai mare, şi cu siguranţă n-ai motive de plictiseală!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu