23 decembrie 2009

Băutura lor tradiţională

Şi când zic "lor" mă refer la nimeni alţii decât tovarăşii noştri de peste ocean, adică scumpii şi dragii de americani, băutura lor tradiţională de Crăciun fiind lichiorul de ouă, sau cum îi spun ei "eggnog". Ei bine, aşa cum iubiţii mei compatrioţi, românii, s-au gândit să facă fiecare sărbătoare americană comercială şi la noi, m-am gândit că nu fac nimic rău dacă voi pregăti acest "Eggnog". Nu de alta, dar vreau să am ceva inedit pe masă de Crăciun.
Mai jos vă voi lăsa şi vouă reţeta, pe care eu am pus-o în practică (dacă pot zice aşa) chiar în seara asta. Şi pot spune că a ieşit delicios, iar mirosul de scorţişoară şi de vodkă pur şi simplu te îmbată!


Aşadar, ai nevoie de:
5 ouă
2 ceşti lapte
2 ceşti frişcă lichidă (eu am folosit Hulala)
1 ceaşcă de vodkă/rom/whisky (teoretic, poţi folosi orice fel de băutură fină, cu condiţia să fie incoloră, dar merge şi whisky spre exemplu, sau le poţi amesteca, depinde de gusturile fiecăruia)
1 ceaşcă zahăr
2 fiole esenţă de vanilie
1 linguriţă nucşoară (asta e tradiţională, dar poţi folosi şi scorţişoară dacă îţi place mai mult)
1 pliculeţ de zahăr vanilat Bourbon de la Dr. Oetker (asta opţional)

Mai departe, vă spun cum am procedat:
- am frecat gălbenuşurile cu 3/4 ceaşcă de zahăr (n-am pus una întreagă pentru că am vrut să adaug un pliculeţ de zahăr vanilat de Bourbon de la Dr. Oetker, pentru un plus de aromă) până s-a topit şi a rezultat o compoziţie pufoasă
- am amestecat într-o crăticioară laptele cu frişca şi cu scorţişoara, apoi compoziţia obţinută am pus-o la foc mic, până a dat în clocot (trebuie să amesteci continuu pentru a evita formarea cocoloaşelor)
- apoi am adăugat laptele fierbinte peste gălbenuşuri (trebuie turnat în fir lung şi subţire) puţin câte puţin şi le-am amestecat bine
- compoziţia nou rezultată am pus-o pe foc iar, omogenizând bine până aproape de momentul fierberii (nu trebuie să dea în clocot pentru că se brânzeşte)
- după aceea, am luat compoziţia de pe foc, am adăugat vodka (am folosit Finlandia), am lăsat-o să "respire" puţin aer curat de afară, după care am dat-o la frigider pentru două ore
- în timpul acesta, am bătut albuşurile spumă tare cu zahărul vanilat Bourbon şi le-am adăugat la crema rece, proaspăt scoasă din frigider

Câteva sfaturi:
- poţi omite albuşurile, dar rezultatul nu va fi aşa cremos şi spumos
- albuşurile pot fi înlocuite cu frişcă spumă

Se lasă la frigider peste noapte sau 2-3 zile (pentru macerare, cred că se face mai bun dacă îl ţii mai mult, dar nu prea am încredere în ouăle alea, că na... nu cred că rezistă prea mult, aşa că recomand consumul a doua zi).
Se serveşte cu nucşoară presărată pe deasupra (poţi folosi şi scorţişoară, sau cacao)
Mmm... yummy, d-abia aştept să-l gust!

Şi, ca o concluzie, vă las să vă delectaţi cu nişte versuri:
"If you see a fat man, who's jolly and cute,
wearing a beard and a red flannel suit,

and if he's chuckling and laughing away,
while flying around in a miniature sleigh
with eight tiny reindeer to pull him along,

then - let's face it - your eggnog's too strong!"


8 comentarii:

  1. frumoaso.....uite cum sta treaba...eu nu as da tuica romaneasca pentru ciocolata aia din oua nici daca mi-ai da bani.....insa as fi tentat sa gust din ceea ce ai facut tu

    am incredere ca ai facut ceva bun:p

    cert e ca eu nu am sa fac niciodata asa ceva....desi is primu la experimente de mancare:)) sau bauturi(am lucrat si ca barman si am mai facut experimente):))

    Sarbatori fericite sa ai si un Mos cat mai darnic:*

    RăspundețiȘtergere
  2. Na, ca te-a luat si microbul culinar. Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  3. şi eu care credeam ca ne prezinţi vreo reţetă de prajituri:))
    Sărbători fericite!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multa sanatate, fericire, bucurii si tot ce iti mai doresti de Mos si in noul an, alaturi de familie si cei dragi si sa te ajute Domnul ca dorintele tale sa se indeplineasca Zmeurica:)

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Giusy... chiar am facut ceva bun :x a iesit ceva ..hmm.. yummy :x
    Sarbatori fericite si tie si un an nou cat mai bun si mai imbelsugat :*
    As vrea sa fie Mosu darnic si la mine dar nu cred ca poate sa imi aduca ceea ce-mi doresc, dar totusi, inca mai sper :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Di.. chiar iti recomand reteta :*
    Sarbatori fericite si multe bucurii :*

    RăspundețiȘtergere
  7. @ RoxX.. lasa-le incolo de prajituri, ia o gura de lichior sa vezi ce bun e :))
    Craciun Fericit! :*

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Rappa_ru.. merci :* urarile sunt reciproce :)

    RăspundețiȘtergere